Srpskohrvatski
Perspective

Poziv na demonstracije 24. srpnja: Naprijed u borbu protiv genocida i rata!

Sljedeća izjava biti će podijeljena na prosvjedima organiziranim 24. srpnja u Washingtonu D.C. u protivljenju obraćanju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na zajedničkoj sjednici Kongresa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratiti će se na zajedničkoj sjednici Kongresa 24. srpnja, na poziv demokrata i republikanaca. Istog dana, deseci tisuća okupit će se u Washington D.C.-u kako bi izrazili svoj bijes nad povijesnim zločinom koji se odvija u stvarnom vremenu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu govori dok se sastaje s predsjednikom Joeom Bidenom, 18. listopada 2023. u Tel Avivu. [AP Photo/Evan Vucci]

Devet i pol mjeseci Izrael je sijao smrt i razaranje na palestinski narod u Gazi. Nakon što je Netanyahu u ponedjeljak stigao u Sjedinjene Američke Države, Ministarstvo zdravstva Gaze izvijestilo je da je službeni broj umrlih premašio 39,000, većinom žena i djece. Gotovo 90,000 je ozlijeđeno.

Ovo je službeni broj, temeljen na potvrđenim smrtnim slučajevima od izraelskih bombi. Prava brojka daleko je veća. Prije dva tjedna, Lancet, jedan od najuglednijih recenziranih medicinskih časopisa u svijetu, procijenio je da bi broj ljudi ubijenih izravno ili neizravno mogao biti 186,000 ili više.

U svom genocidnom pohodu Izrael je sustavno uništavao stambene zgrade, škole, vjerske ustanove, bolnice i cjelokupnu društvenu infrastrukturu Pojasa Gaze. Proveo je politiku genocida izgladnjivanjem i bolestima uskraćujući Palestincima hranu i medicinske potrepštine.

Da su Netanyahu i njegovi ministri ratni zločinci, jasno je cijelom svijetu. Genocid je kulminacija 75 godina ugnjetavanja palestinskog naroda. Izraelska vlada iskoristila je događaje od 7. listopada kako bi provela svoje „konačno rješenje“ „palestinskog pitanja“.

Netanyahu je posjetio Washington nakon presude Međunarodnog suda pravde da je izraelska polustoljetna okupacija palestinskih teritorija nezakonita. Šef izraelske države, zajedno sa svojim ministrom obrane, suočeni su s optužbama glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za „ratne zločine i zločine protiv čovječnosti“, uključujući „ubojstva“ i „istrebljenje“.

Krivi za ratne zločine monumentalnih razmjera, Izrael i njegovi branitelji pribjegavaju ogromnim lažima. Protiv milijuna koji su prosvjedovali protiv ovih zločina, oni iznose optužbe za „antisemitizam“. Kakva prevara! Među onima koji su najaktivniji u prosvjedima su Židovi ogorčeni što Izrael, provodeći genocid, tvrdi da djeluje u njihovo ime.

Optužba za „antisemitizam“ dosegla je razinu apsurda kada je korištena ranije ovog mjeseca u pokušaju da se fizički zastraše prosvjedi u Michiganu koje je vodio Rene Lichtman koji je preživio nacistički Holokaust.

Netanyahu i izraelski režim krivi su za ratne zločine za koje moraju odgovarati. No, poziv demokrata i republikanaca u Kongresu Netanyahuu da govori na zajedničkoj sjednici razotkriva pravi odnos između američkog imperijalizma i Izraela.

Genocid u Gazi napravljen je u Washingtonu. Od prošlog listopada, američka vlada je izraelskoj vojsci osigurala 14,000 bombi od 2,000 funti, više od bilo koje druge vrste streljiva, kao dio više od 6,5 milijardi dolara u oružju koje je dala Izraelu od početka genocida.

Netanyahu se obraća u uvjetima nezapamćene političke krize u Sjedinjenim Američkim Državama. No bez obzira na njihove sukobe i podjele, vladajuća klasa je ujedinjena u svojoj podršci genocidu koji provodi Izrael.

Republikanci su završili fašistički skup u obliku nacionalne konvencije. Zbirka političkih reakcionara izjavila je punu potporu ubilačkom divljanju u Gazi. Administracija Demokratske stranke „Genocidnog Joea“ Bidena nadgledala je i financijski ga podržavala cijelo vrijeme.

Postoje izvještaji da Kamala Harris, vjerojatna kandidatkinja Demokratske stranke nakon Bidenovog najavljenog povlačenja kao kandidata, neće prisustvovati Netanyahuovom govoru. Ona će se, međutim, odvojeno sastati s Netanyahuom, kako bi proglasila svoju potporu i potporu demokrata akcijama Izraela.

Američka vladajuća klasa podržava genocid u Gazi jer je to dio plana američkog imperijalizma da preoblikuje Bliski istok i cijeli svijet. Prije samo dva tjedna Biden je ugostio sile NATO-a u Washingtonu kako bi isplanirali golemu eskalaciju rata protiv Rusije u Ukrajini, što se samo po sebi smatra pripremom za sukob s Kinom.

Stranka socijalističke jednakosti pozdravlja prosvjede protiv Netanyahuovog nastupa. Oni koji se pridružuju prosvjedima 24. srpnja motivirani su bijesom zbog jednog od najvećih zločina modernog razdoblja.

Ali ljutnja i bijes nisu dovoljni. Borba protiv genocida mora se temeljiti na strateškom razumijevanju društvenih i političkih interesa koji ga pokreću.

Među organizacijama koje održavaju skupove 24. srpnja je i koalicija ANSWER, koja je sazvala prosvjede pod sloganom „Uhitite Netanyahua!“ Ali tko će izvršiti uhićenje? Vjeruje li itko da bi Bidenova administracija i Demokratska stranka, koja je odgovorna za ubojstva Palestinaca, trebala pozvati na odgovornost svog plaćenog razbojnika Netanyahua?

Ne radi se o moljakanju Kongresa i američke vladajuće klase da promijene svoju politiku. Gotovo devet mjeseci rata pokazalo je da su predstavnici korporativne i financijske oligarhije indiferentni prema takvim apelima.

Skup u organizaciji Stranke socijalističke jednakosti i Svjetske socijalističke web stranice temelji se na sasvim drugoj perspektivi. Ovi događaji neće samo prosvjedovati protiv Netanyahuova posjeta, već će unaprijediti političku perspektivu o tome šta dalje činiti u borbi protiv rata i imperijalističkog barbarstva.

Središnja je zadaća spajanje borbe protiv rata s rastućim društvenim pokretom radničke klase u borbi za socijalističku preobrazbu društva. Borba protiv genocida ne može se odvojiti od šire krize kapitalizma, globalnog sunovrata u barbarstvo, diktaturu, fašizam i rat.

Okupljanje i sastanak promovirat će tri temeljna načela:

  • Osnovni uzrok rata leži u kapitalističkom sustavu nacionalnih država, globalnim financijskim interesima divovskih korporacija i nemilosrdnoj težnji američke vladajuće klase za svjetskom hegemonijom.
  • Borba protiv rata zahtijeva mobilizaciju goleme moći američke radničke klase i njezinu političku neovisnost od demokrata i republikanaca, stranaka vladajuće klase imperijalističkog rata.
  • Pokret protiv genocida i rata mora biti međunarodni, globalno ujedinjujući radnike na temelju njihovih zajedničkih klasnih interesa.

Pozivamo sve one koji se slažu s ovom perspektivom da prisustvuju skupu na koji je pozvala Socijalistička partije jednakosti u National Mallu 24. srpnja. Prosvjed protiv Netanyahuova govora mora se transformirati u politički pokret radničke klase koji može stati na kraj genocidu, imperijalističkom ratu i kapitalističkom profitnom sustavu.

Loading