Srpskohrvatski

Demokrati, korporativni mediji veličaju desničarsku kandidaturu Kamale Harris

Politički establišment Demokratske stranke i njezini korporativni i financijski podupiratelji s Wall Streeta okupili su se iza predsjedničke kandidature potpredsjednice Kamale Harris, dan nakon što je predsjednik Joe Biden objavio da završava kampanju za ponovni izbor.

Predsjednik Joe Biden razgovara s potpredsjednicom Kamalom Harris nakon obraćanja na zimskom sastanku Nacionalnog odbora Demokratske stranke, u petak, 3. veljače 2023. u Philadelphiji. [AP Photo/Patrick Semansky]

Gotovo svi utjecajniji demokrati podržali su Harris u nedjelju ili ponedjeljak, uključujući svakog senatora i guvernera koji su u korporativnim medijima spominjani kao potencijalni suparnici. To uključuje guvernere Gretchen Whitmer iz Michigana, Gavina Newsoma iz Kalifornije, Josha Shapira iz Pennsylvanije i Andyja Besheara iz Kentuckyja, kao i senatore Elizabeth Warren, Chrisa Murphyja i Rafaela Warnocka.

Whitmer je najavila da će biti supredsjedateljica Harrisine kampanje za predsjednicu, istu ulogu koju je imala u kampanji za reizbor Bidena.

Prema New York Timesu, sva 23 demokratska guvernera podržala su Harris, zajedno s 41 od 51 senatora i 184 od 212 članova Zastupničkog doma. Samo ju je jedan senator javno odbio podržati, Joe Manchin iz Zapadne Virginije, koji je bio najdesnije orijentirani član kluba demokrata sve dok ranije ove godine nije otišao da sjedi kao nezavisni kandidat.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je odigrala ključnu ulogu u kampanji pritiska da se Biden izbaci iz utrke, čekala je dan da izda izjavu kojom podržava Harris, ali je to konačno učinila u ponedjeljak poslijepodne. Dvojica najviših kongresnih demokrata, čelnik većine u Senatu Charles Schumer i čelnik manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries, ostali su javno neutralni, navodno kako bi održali pretvaranje da Harris nije „okrunjena“ u procesu iza zatvorenih vrata koji diktira stranačko vodstvo, iako to je očito slučaj.

U skladu s promicanjem identitetske politike od strane Demokrata, Kongresni crnački klub, Kongresni latinoamerički klub i razne druge skupine u i izvan Kongresa na temelju rase, spola i seksualne orijentacije prihvatile su Kamalinu kampanju. Hosane se pjevaju za buduću „prvu ženu predsjednicu“, kao što su bile pjevane za Hillary Clinton prije njezina poraza od Donalda Trumpa 2016., pojačane pljeskom za prvu crnu ženu i prvu Amerikanku azijskog porijekla koja je dobila predsjedničku nominaciju jedne od dvije glavne kapitalističke stranke.

Nakon Bidenove vlastite podrške Harris, koja je došla u zasebnoj izjavi objavljenoj na Twitteru/X 15 minuta nakon što je objavio pismo o povlačenju, resursi Bidenove kampanje za reizbor u potpunosti su predani Harris. Dužnosnici kampanje rekli su svim članovima osoblja da sada imaju posao za Harris.

Organizacija kampanje službeno je preimenovana u „Harris za predsjednicu“, a ona ima puni pristup gotovini od 96 milijuna dolara za kampanju. Taj se iznos brzo udvostručio jer je u prva 24 sata Kamalinoj kampanji stiglo više od 100 milijuna dolara u donacijama, većinom u malim dolarskim online donacijama službenom demokratskom internetskom portalu.

Donatori milijarderi i multimilijunaši također su pokazali svoje odobravanje, prema naslovu lista Politico pod naslovom „Kamalina novčana bomba velikih donatora“. Jedan pro-Bidenov super PAC, Future Forward, izvijestio je o 150 milijuna dolara novih obveza financiranja od Bidenovog povlačenja iz utrke u nedjelju poslijepodne. Glavni čimbenik Bidenovog povlačenja bila je odluka nekoliko velikih donatora da zadrže 90 milijuna dolara obećanih za njegovu kampanju za ponovni izbor.

Delegati konvencije također se mobiliziraju da potvrde Kamalinu nominaciju. Prve tri državne delegacije koje su glasane u nedjelju navečer – Sjeverna Karolina, Južna Karolina i Tennessee – glasale su velikom većinom za podršku Harris. Delegacije New Jerseyja i Connecticuta trebale su se sastati u ponedjeljak i nema sumnje da će Harris dobiti gotovo jednoglasne glasove.

Kako bi osporio Kamalu za nominaciju, kandidat bi trebao potporu 300 izaslanika konvencije, od kojih ne više od 50 iz jedne države. Nitko još nije najavio takav izazov, a senator Manchin, za kojeg se izvješćuje da ga razmatra, rekao je u ponedjeljak da neće biti kandidat.

Dok se čelnici Demokratske stranke i njihovi korporativni medijski saveznici nadaju oživjeti svoje loše izborne izglede predstavljajući Harris kao mlađeg i privlačnijeg kandidata od oronulog Bidena, nije bilo ni najmanje promjene u desničarskom programu demokrata, koji podržava sveopći rat s Rusijom u Ukrajini, izraelski genocid u Gazi i napade na životni standard i demokratska prava radničke klase kod kuće.

Niti se raspravlja o Kamalinom desnom političkom dosjeu, uključujući gotovo dva desetljeća rada kao tužiteljice u Kaliforniji. Toliko su je identificirali kao tužiteljicu zakona i reda da joj je Donald Trump poslao priloge za kampanju u dvije izborne kampanje.

World Socialist Web Site napravila je nekoliko detaljnih analiza Harrisinog rekorda tijekom predizborne kampanje 2019.-2020., kada se prvi put kandidirala za predsjednicu, a zatim odustala prije nego što je uopće bilo glasova na predizborima, a zatim ju je Biden imenovao kao njegovo potrčkalo.

Jedan komentar istaknuo je političku dilemu koja se pokazala kobnom za Harrisinu predsjedničku kampanju:

Harris, kao i ostatak Demokratske stranke, pokušava se postaviti kao progresivna alternativa Trumpu, dok, u njenom slučaju, nastoji razdvojiti razliku između Bidena, „umjerenog“ predvodnika, i njegova dva glavna izazivača s „lijevog“ krila stranke, Bernija Sandersa i Elizabeth Warren. Harris je pokušala kombinirati oba, kombinirajući Bidenov argument o „izbornosti“ s sugestijom da bi, kao bivša tužiteljica, ona agresivno izazvala Trumpa.

Primijetili smo da su čelnici Demokratske stranke nastojali iskoristiti njezinu pozadinu u području zakona i reda i pozicionirati je kao buduću kandidatkinju za državnu dužnost:

Čelnici demokrata u Senatu promicali su Harris od samog početka, dajući joj zadatke u odborima, uključujući proračun, domovinsku sigurnost i pravosuđe, gdje je dobila veliki publicitet zbog svoje uloge u ispitivanju kandidata za Vrhovni sud, sada suca, Bretta Kavanaugha.

Najviše je otkrilo njezino imenovanje u Odbor za obavještajne poslove 2017. – jedina novoizabrana demokratkinja koja je dobila tako kritičnu poziciju, i pokazatelj da je, što se tiče establišmenta Demokratske stranke i vojno-obavještajnog aparata, Harris „siguran par ruku“.

Harris ima osobne veze s najvišim razinama vojno-obavještajnog aparata. Njezina sestra Maya, koja je bila viša savjetnica za politiku u predsjedničkoj kampanji Clinton 2016. i predsjedala Kamalinom neuspješnom predsjedničkom kampanjom 2020., udana je za Tonyja Westa, glavnog savjetnika za Uber i bivšeg pomoćnika glavnog državnog odvjetnika Sjedinjenih Američkih Država u Obaminoj administraciji.

Maya Harris također je uredila nacrte knjige profesorice prava sa Sveučilišta Stanford Michelle Alexander iz 2010., Novi Jim Crow. Ovo djelo, koje je provelo dosta vremena na popisu bestselera New York Timesa, tvrdilo je da je u Sjedinjenim Američkim Državama postojao novi sustav rasnih kasti, uvelike nametnut djelovanjem siromašnih bijelaca, što je daleko nadmašilo bilo koja i sva razmatranja klase kao značajne društvene podjele.

WSWS je komentirao:

Međutim, unatoč naporima da se rasa i spol učvrste u američkoj politici, pad Harrisine predsjedničke kandidature naglašava nemogućnost identitetske politike da stekne značajno uporište unutar radničke klase. Za veliku većinu stanovništva, Kamalino stalno pozivanje na njezin identitet nije ih uvjerilo da je ona na bilo koji način progresivna kandidatkinja. Umjesto toga, bila je prepoznata kao prokorporacijski demokrat, dionica stranke u cjelini.

Korporativna Amerika svakako je prepoznala njezinu pravu klasnu lojalnost. Nakon što ju je Biden odabrao za svoju potpredsjednicu, Wall Street Journal je napisao da su financijeri „odahnuli“, dok je industrijska publikacija American Banker primijetila da je njezin najstabilniji dotok financiranja kampanje došao od stručnjaka iz financijske industrije. Neposredno prije nego što je završila svoju predsjedničku kampanju, Harris se mogla pohvaliti s najvećim brojem milijardera, uključujući Gordona Gettyja iz naftne industrije.

U to vrijeme, u kolovozu 2020., nacionalni tajnik SEP-a Joseph Kishore je napisao:

Usred ove monumentalne političke, ekonomske i društvene krize, i na pozadini tolike patnje, američkom će se narodu ponuditi „izbor“ između fašističkog Trumpa, prevaranta iz New Yorka, i kandidata Demokratske stranke na čijem je čelu korporativni pijun iz Delawarea i bivša tužiteljica iz Kalifornije. To govori sve o degradiranom stanju američke politike.

Sada kada je korporativna šala sišla s vlasti, a bivša tužiteljica napredovala, američkom će narodu opet biti ponuđen taj „izbor“, pod uvjetima u kojima su obje kapitalističke stranke drastično skrenule u desno.

Republikanska stranka je otvoreno fašistički instrument predsjednika koji obećava da će djelovati kao diktator od „prvog dana“. Demokratska stranka je u potpunosti usredotočena na eskalaciju rata s Rusijom u Ukrajini, održavanje genocida u Gazi i pripremu za još veći rat protiv Kine.

Središnje pitanje ostaje izgradnja masovnog političkog pokreta radničke klase, utemeljenog na socijalističkom programu, neovisnog i suprotstavljenog objema glavnim strankama američkog kapitalizma, demokratima i republikancima.

Loading