Srpskohrvatski

Više tenkova, streljiva, ratnih brodova i borbenih zrakoplova: Njemačka vlada intenzivira ofenzivu naoružavanja uoči summita NATO-a u Washingtonu

Uoči summita NATO-a u Washingtonu od 9. do 11. srpnja, na kojem će vojni savez odlučiti o masovnoj eskalaciji svog rata protiv Rusije, njemačka vlada sustavno gura naprijed s planovima opsežnog ponovnog naoružavanja. Slijedi projekt naoružavanja vrijedan milijardu eura, a političari i mediji preplavljeni su zahtjevima za još bržom militarizacijom kako bi – prema riječima ministra obrane Borisa Pistoriusa (Socijaldemokratska partija, SPD) – ponovno postali „spremni za rat“.

Njemački tenkovi Leopard vježbaju u Grafenwöhru [Photo by 7th Army Training Command / flickr / CC BY 2.0]

Na svom posljednjem sastanku prije ljetne stanke u srijedu, parlamentarni Odbor za proračun odobrio je daljnje projekte naoružavanja vrijedne milijarde. U izjavi za medije nakon sastanka, Pistorius se pohvalio da su „brojni veliki projekti Ministarstva obrane danas ponovno bili na dnevnom redu odbora.“ Sve u svemu, možemo se osvrnuti na „uspješnih prvih šest mjeseci“, rekao je. „Pokazali smo da počinjemo raditi i da oblikujemo novu eru [vanjske politike].“ Uostalom, „razvojni projekti oružanih snaga u središtu su nove ere.“

Prema Pistoriusu, samo u posljednjih šest mjeseci parlament je odobrio 42 takozvana zakonska prijedloga ukupne vrijednosti 27 milijardi eura. Ove srijede fokus je bio na nabavi 105 borbenih tenkova Leopard 2A8 u vrijednosti od gotovo 3 milijarde eura. Prema izvješćima, tenkovi bi trebali biti isporučeni vojsci najkasnije do 2030. godine. Zapravo, njih 35 trebalo bi biti na raspolaganju do 2028. za pojačanje planirane njemačke borbene brigade u Litvi.

Drugim riječima, nadogradnja oklopnih snaga je usmjerena izravno na Rusiju. U povjerljivom dokumentu za proračunski odbor, koji citira Der Spiegel, između ostalog stoji da bi brigada bila „jedan od prvih elemenata obrane u NATO savezu“. „Najbolja moguća i standardizirana oprema“ brigade je stoga bila neophodna. Modernizacija i jačanje oklopnih snaga njemačke vojske u cjelini bila je „visoki prioritet“ za Bundeswehr (oružane snage).

Za njemačku vojsku narudžba znači značajno proširenje flote tenkova. Bundeswehr trenutno ima nešto više od 300 glavnih borbenih tenkova Leopard. Novom nabavom flota bi se povećala za više od trećine. A to bi bio tek početak. Političari i mediji redovito ističu da je Bundeswehr još uvijek imao više od 3000 borbenih tenkova u vrijeme Hladnog rata – prije nego što je „sasječen do kosti“.

Pogled na službenu web stranicu Bundeswehra pokazuje koje ratne planove i zločinačke tradicije vladajuća klasa ponovno slijedi svojim tenkovskim planovima. Ondje se u članku o „oklopnim trupama“ Bundeswehra otvoreno hvali Hitlerov „tenkovski general“ Heinz Guderian, koji je odigrao ključnu ulogu u ratu istrebljenja protiv Sovjetskog Saveza, kao „glavni mozak za dizajn modernih oklopnih snaga“.

Guderian je već nakon Prvog svjetskog rata uvidio koliko je „masovna uporaba tenkova“ učinkovita. „S ponovnim naoružavanjem u nacionalsocijalističkoj [nacističkoj] Njemačkoj“, Guderian je tada mogao „provesti svoje ideje o organizaciji i rasporedu oklopnih snaga“. „Oni su bili osnova za blitzkriegove njemačkog Wehrmachta [vojske] u Drugom svjetskom ratu“, nastavlja se u tekstu. Njegov „koncept“ je predviđao „pružanje oklopnim postrojbama sve potrebne potpore u napredovanju. To uključuje inženjere, topništvo, popravke i pješaštvo.“

Danas njemačka vlada radi na svim tim elementima i razvija pravu ratnu ekonomiju, koju podržavaju iste kompanije za proizvodnju oružja koje su već naoružavale Wehrmacht. Početkom ovog tjedna Rheinmetall je od Bundeswehra primio najveću narudžbu u povijesti tvrtke u segmentu logističkih vozila. Potpisani okvirni sporazum obuhvaća isporuku do 6500 kamiona u vrijednosti do 3,5 milijardi eura.

Samo nekoliko dana ranije, div u naoružanju potpisao je najveću narudžbu u svojoj povijesti s Bundeswehrom. Uključuje isporuku topničkog streljiva od 155 mm u vrijednosti do 8,5 milijardi eura. Izvorni okvirni sporazum, koji je na snazi ​​od srpnja 2023. i vrijedan oko 1,3 milijarde eura, time je povećan za 7,2 milijarde eura. Točan broj naručenih projektila nije objavljen, no radi se o milijunima. Također je jasno da će neki od njih ići izravno ratnom režimu u Kijevu. „Kupac će prvenstveno biti Savezna Republika Njemačka, koja će neke od isporuka staviti na raspolaganje Ukrajini“, rekao je izvršni direktor Rheinmetall Armin Papperger nakon potpisivanja ugovora.

Osim kopnene vojske, sveobuhvatno će se unaprijediti i mornarica i zrakoplovstvo. Sredinom lipnja proračunski odbor odobrio je financiranje dviju dodatnih fregata tipa 126. Troškovi iznose oko 3,18 milijardi eura, koji će doći isključivo iz obrambenog proračuna. 'S ukupno šest fregata ovog tipa, nećemo biti samo operativni, nego i održivi', pohvalio se Pistorius na ceremoniji za prvu fregatu tipa 126 3. lipnja u Wolgastu.

Početkom lipnja, na otvaranju Međunarodnog aeromitinga (ILA), kancelar Olaf Scholz najavio je brže jačanje zračnih snaga. Izjavio je da će „još 20 Eurofightera biti naručeno prije kraja ovog zakonodavnog razdoblja – uz 38 zrakoplova koji su trenutno u pripremi.“ Na temelju prosječne cijene od 130 milijuna eura, ukupna cijena 58 Eurofightera bit će oko 7,5 milijardi eura.

Prema Der Spiegelu, Bundeswehr također razmatra kupnju još osam borbenih aviona F35. Krajem 2022. Odbor za proračun Bundestaga već je odobrio oko 10 milijardi eura za nabavu 35 američkih nevidljivih bombardera F-35 Lightning II sposobnih za nošenje nuklearnog oružja. Prvi bi trebali biti isporučeni od 2026. „Daljnja tranša od osam mlažnjaka trenutno bi koštala oko milijardu eura“, piše Der Spiegel.

Drugi zakon koji uključuje troškove koji se kreću u milijardama, a koji je odobrio proračunski odbor, ima za cilj nabavu još četiri sustava protuzračne obrane Patriot za ukupno 1,35 milijardi eura. Prema Pistoriusu, radi se o zamjeni raketnih baterija koje je Bundeswehr predao Kijevu i daljnjem povećanju inventara zračnih snaga koje trenutno imaju devet sustava Patriot.

Masovni projekti ponovnog naoružavanja su objava rata radnicima. Oni naglašavaju koliko agresivno vladajuća klasa radi na pripremi njemačke vojske za još jedan veliki evropski „kopneni rat“ – kako je to nedavno rekao samozvani „ministar industrije naoružanja“ Robert Habeck (Zeleni). I daju naznaku u kojoj će se mjeri ratni proračun, koji ove godine već iznosi preko 90 milijardi eura, nastaviti širitii kako bi se financirali programi naoružanja.

U svojoj izjavi nakon sastanka Odbora za proračun, Pistorius je najavio novo vladino načelo naoružanja: „Sada ćemo okrenuti ploču. Nećemo naručivati ​​ono što možemo priuštiti na temelju proračuna, već ono što nam je potrebno za obrambenu sposobnost zemlje.“ Novi borbeni tenkovi, fregate i raketni sustavi nisu bili pokriveni niti „posebnim fondom“ Bundeswehra od 100 milijardi eura, koji je već potrošen, niti trenutnim proračunom. Oni su naručeni „na temelju takozvanih ovlaštenja za obvezu“.

Posljedično, to znači da su nedavno objavljeni planovi o milijardskim rezovima građanskih naknada (socijalnih davanja) samo prvi znakovi najvećeg ratnog proračuna i proračuna štednje u povijesti Savezne Republike, na čemu trenutno iza kulisa rade stranke vladine koalicije.

Loading