Srpskohrvatski

Njemački povjesničar Mario Kessler osuđuje progon Bogdana Syrotiuka

Sljedeću izjavu u obranu zatvorenog ukrajinskog trockista Bogdana Syrotiuka podnio je Svjetskoj socijalističkoj web stranici profesor Mario Kessler. Kessler je stručnjak za židovsku povijest i povijest radničkog pokreta. Godine 2011. bio je jedan od 14 njemačkih povjesničara koji su se usprotivili njemačkom objavljivanju klevetničke biografije Leona Trockog Roberta Servicea. Serviceova knjiga ranije je bila podvrgnuta razornoj kritici Davida Northa, predsjednika međunarodnog uredničkog odbora World Socialist Web Sitea.

Kesslerove najnovije publikacije uključuju „Leon Trocki ili socijalizam protiv antisemitizma“ (Leo Trotzki oder Sozialismus gegen Antisemitismus, Dietz Verlag Berlin, 2022.) i „Socijalisti protiv antisemitizma. O antisemitizmu i borbi protiv njega“ (Sozialisten gegen Antisemitismus. Zur Judenfeindschaft und ihrer Bekämpfung, VSA Verlag, 2023.). Kessler, koji je sada u mirovini, bio je gostujući profesor na Sveučilištu Yeshiva u New Yorku i viši istraživač u Leipziškom centru za suvremena istraživanja u Potsdamu, Njemačka.

Za potpisivanje peticije za oslobađanje Bogdana Syrotiuka i podnošenje izjave idite na https://www.wsws.org/en/special/pages/freebogdan.html.

Prema svim informacijama koje su mi dostupne, sudski postupak i osuda protiv Bogdana Syrotyuka temeljeni su na čisto političkim premisama. Takav pristup treba odlučno odbaciti!

Bogdan Syrotyuk aktivni je trockist. Čak i oni koji ne dijele njegov politički stav trebali bi znati da su Lav Trocki i njegov suborac Christian Rakovsky, prvi komunistički premijer Ukrajine i kasnije Staljinova žrtva, obojica zagovarali politiku koja se svodila na neovisnu socijalističku Ukrajinu. U to vrijeme pojam Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika nije značio ništa drugo.

Christian Rakovsky, lijevo, s Lavom Trockim, oko 1924

Progon Syrotyuka šteti današnjoj ukrajinskoj borbi za slobodu na isti način na koji je progon trockista, anarhista i opozicionara Komunističke partije tijekom španjolskog rata naštetio stvari španjolskog naroda.

Stoga: sloboda za Bodgana Syrotyuka u Ukrajini i sloboda za Borisa Kagarlickog u Rusiji — dvojica zatvorenih trockista od kojih se vladajuće klase još uvijek boje!

Mario Kessler, povjesničar, Berlin (Njemačka) Prof.

Loading