Srpskohrvatski
Perspective

Suprotstavite se genocidu i ratu! Protestirajte u Washingtonu 24. Srpnja!

Prijavite se za sudjelovanje u demonstracijama 24. srpnja na wsws.org/july24.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratit će se 24. srpnja na zajedničkoj sjednici američkog Kongresa na poziv čelnika Demokratske i Republikanske stranke. Odali su tu čast izraelskom Hitleru usred genocidnog rata koji je dosad rezultirao namjernim ubojstvom više od 40,000 palestinskih stanovnika Gaze, od kojih su više od 60 posto žene i djeca.

Netanyahua Kongres pozdravlja ne samo unatoč njegovim zločinima, već i zbog njih. Uz svu svoju fašističku aroganciju, izraelski premijer je, u krajnjoj liniji, politički agent američkog imperijalizma. Njegov će govor imati karakter izvješća o napretku, u kojem će Netanyahu objasniti Kongresu kako genocidni rat koji vodi njegova vlada unapređuje kapitalističke geopolitičke, financijske i korporativne interese američke vladajuće klase na Bliskom istoku i u cijelom svijetu.

Istog dana kada se Netanyahu obraća Kongresu, tisuće protivnika genocidnog rata – radnici iz svih sektora ekonomije i studentska omladina – prosvjedovat će u Washingtonu kako bi izrazili svoje ogorčenje Netanyahuovom prisutnošću na Kapitolu.

Stranka socijalističke jednakosti, Međunarodna omladina i studenti za socijalnu jednakost (IYSSE) i Međunarodni radnički savez radničkih odbora (IWA-RFC) pozvali su i pozivaju na najšire sudjelovanje u prosvjedima u Washingtonu D.C. 24. srpnja.

Pozivamo na ove demonstracije ne kako bismo molili Kongres da promijeni svoju politiku. Skoro devet mjeseci rata pokazalo je da su korporativni političari u Washingtonu ravnodušni prema pozivima na razum, a kamoli na moral. Pozivanje Netanyahua trebao bi stati na kraj svim iluzijama u promjeni politike dvostranačkih agenata američkog imperijalizma. Nužna je nova politička orijentacija i strategija.

Stoga je svrha prosvjeda 24. srpnja pokrenuti novi i snažni masovni pokret radničke klase protiv genocida u Gazi i globalne eskalacije imperijalističkog militarizma od strane vladajuće klase SAD-a i njenih suradnika u NATO-u.

Genocid u Gazi nije izolirani zločin. Brutalni napad na palestinski narod samo je jedna fronta u globalnom ratu potaknutom od strane američkog imperijalizma koji prijeti eskalacijom u nuklearnu kataklizmu.

Ne može biti odvajanja „dobrih“ imperijalističkih ratova od „loših“ imperijalističkih ratova. Iste vlade koje opskrbljuju Izrael bombama i granatama za ubijanje Palestinaca intenziviraju proxy rat u savezu s ukrajinskim fašističkim režimom protiv Rusije. Bidenova administracija, prešavši sve svoje prethodne „crvene linije“, sada dopušta napade na ruski teritorij i izjavljuje da kreatore američke politike neće spriječiti prijetnja nuklearnog rata.

A u isto vrijeme, Bidenova administracija nemilosrdno intenzivira sukob s Kinom.

Genocid u Gazi i eskalirajući sukobi protiv Rusije i Kine dio su globalnog imperijalističkog divljanja, koje vodi američka vladajuća klasa. Priznavanje te bitne činjenice preduvjet je za razvoj snažnog masovnog pokreta protiv rata, genocida i fašizma.

Na prosvjedima 24. srpnja, Stranka socijalističke jednakosti, Međunarodna omladina i studenti za socijalnu jednakost i Međunarodni savez radničkih odbora pozvati će na izgradnju masovnog pokreta protiv genocida i svjetskog rata na temelju sljedećih strateških načela:

Prvo, borba protiv rata zahtijeva bezuvjetni i nepovratni raskid s dvjema korporativnim strankama, Demokratskom i Republikanskom, i uspostavu političke neovisnosti radničke klase.

Drugo, pokret protiv genocida i protiv rata mora biti međunarodni, ujedinjujući radnike u svakoj zemlji i na svakom kontinentu na temelju njihovih zajedničkih klasnih interesa.

Treće, borba protiv rata mora biti antikapitalistička i socijalistička, budući da ne može biti ozbiljne borbe protiv rata osim u borbi za okončanje diktature financijskog kapitala i ekonomskog sustava koji je temeljni uzrok rata.

Pridružite se demonstracijama u Washington D.C. 24. srpnja. Razgovarajte sa svojim suradnicima i prijateljima i formirajte delegacije sa svojih radnih mjesta, škola i susjedstava.

Širite ovu izjavu na društvenim mrežama i putem e-pošte što je moguće šire.

Stop Genocidu!

Objavite rat ratu!

Prijavite se za sudjelovanje u demonstracijama 24. srpnja na wsws.org/july24.

Loading