Srpskohrvatski
Perspective

Otvoreno pismo ukrajinskoj vladi: Oslobodite Bogdana Syrotiuka!

U četvrtak, 13. lipnja, sljedeće pismo Stranke socijalističke jednakosti i Međunarodnog uredničkog odbora World Socialist Web Site biti će dostavljeno Oksani Markarovoj, veleposlanici Ukrajine, u Washingtonu.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

Gospođo veleposlanice:

25. travnja 2024. SBU – služba državne sigurnosti ukrajinske vlade – uhitila je Bogdana Syrotiuka, 25-godišnjeg vođu Mlade garde boljševika-lenjinista, trockističke organizacije aktivne u Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama koje su bile dio Sovjetskog Saveza. Posljednjih sedam tjedana drug Syrotiuk držan je u izolaciji u zatvoru u Mykolaivu. Spriječeno mu je osigurati odgovarajuće pravno zastupanje kako bi se suprotstavio lažnim optužbama koje je protiv njega iznijela vlada koju predstavljate. Odvjetnici u Kijevu i Mykolaivu s iskustvom u borbi protiv politički motiviranih kaznenih progona i namještaljki od strane ukrajinske vlade povukli su svoju ponudu da zastupaju Syrotiuka nakon prijetnji odmazdom koje su ih dovele do straha za vlastitu osobnu sigurnost.

Optužbe protiv Bogdana Syrotiuka su bez ikakvih činjenica. Tvrdnja da je bio upleten u izdaju u potpunosti se temelji na njegovom javnom protivljenju ukrajinsko-ruskom ratu, koje je izrazio u člancima objavljenim na World Socialist Web Site [wsws.org].

U očajničkom pokušaju da kriminaliziraju Syrotiukovo korištenje njegovog demokratskog prava na slobodu govora, SBU tvrdi u svojim optužnim dokumentima da je World Socialist Web Site „ruska propagandna i informativna agencija“.

Bogdan Syrotiuk u svom uredu.

Ne postoji niti jedan dokaz koji bi potkrijepio ovu nečuvenu tvrdnju. Apsurdnost ove laži očita je svakom čitatelju World Socialist Web Site, a kamoli onima koji su upoznati s poviješću i politikom Međunarodnog odbora Četvrte Internacionale (ICFI) koji se temelji na socijalističko internacionalističkim načelima koje trockistički pokret brani od svoga osnutka 1923.

U stotinama članaka objavljenih na World Socialist Web Site od izbijanja rata, ICFI je potpuno jasno iznio svoje protivljenje vojnoj politici i ukrajinske i ruske vlade. Dana 24. veljače 2022., na dan ruske invazije, WSWS, glas Međunarodnog odbora, objavljuje:

Međunarodni odbor Četvrte Internacionale i World Socialist Web Site osuđuju rusku vojnu intervenciju u Ukrajini. Unatoč provokacijama i prijetnjama sila SAD-a i NATO-a, ruskoj invaziji na Ukrajinu moraju se suprotstaviti socijalisti i klasno svjesni radnici. Katastrofa koja je pokrenuta raspadom Sovjetskog Saveza 1991. ne može se spriječiti na temelju ruskog nacionalizma, potpuno reakcionarne ideologije koja služi interesima kapitalističke vladajuće klase koju predstavlja Vladimir Putin.

Državna policija Ukrajine vrlo dobro zna da ne može potkrijepiti svoju optužbu za izdaju protiv ovog mladog i hrabrog socijaliste. Stoga se moraju poslužiti onom vrstom laži koju je koristio staljinistički režim Sovjetskog Saveza u doba terora i moskovskih procesa, kada je svoje protivnike trockiste proglasio agentima nacističke Njemačke. Bez obzira na raspad Sovjetskog Saveza i obnovu kapitalizma u Ukrajini, metode i duh staljinističkih policijskih djelovanja i dalje žive.

Suprotno svojoj tvrdnji da su Bogdan Syrotiuk i WSWS agenti ruske propagande, SBU-ova optužnica priznaje da World Socialist Web Site „pokriva glavne društveno-političke probleme diljem svijeta s pozicije revolucionarne opozicije kapitalističkom tržišnom sustavu, s ciljem uspostave svjetskog socijalizma kroz socijalističku revoluciju.“

Ovaj činjenični opis marksističko-trockističkog programa WSWS-a – koji je anatema za Putinov kapitalistički režim – naglašava lažnu prirodu zatvaranja i kaznenog progona Bogdana Syrotiuka.

Njega se progoni i prijeti mu se doživotnom robijom jer poziva na jedinstvo ukrajinske i ruske radničke klase u suprotstavljanju ratu koji se vodi u interesu oligarhijskih kapitalističkih elita obiju zemalja.

Bogdan Syrotiuk sredinom travnja 2024.

Vaša vlada - koja veliča virulentno reakcionarne ideologije i programe koji su karakterizirali buržoaske ukrajinske nacionalističke pokrete od dana Skoropadskog, Petljure i što je najgore, pronacista Stepana Bandere i njegove Organizacije ukrajinskih nacionalista – boji se oživljavanja socijalističkih osjećaja unutar ukrajinske radničke klase, što će neizbježno poprimiti oblik težnje za jedinstvom sa svojom klasnom braćom i sestrama u Rusiji i odbacivanja rata. Zbog toga je uhićenje Bogdana Syrotiuka popraćeno državnom direktivom od 3. lipnja 2024. kojom se zabranjuje internetski pristup World Socialist Web Site u cijeloj Ukrajini.

Dobro je poznato da je režim Zelenskog, koji je ukinuo izbore i vlada na temelju izvanrednog stanja, ilegalizirao sve ljevičarske i socijalističke organizacije u Ukrajini. Čak je i američki State Department bio prisiljen u izvješću koje je u svibnju izdao njegov Ured za demokraciju, ljudska prava i rad skrenuti pozornost na brutalno represivni karakter vaše vlade.

U izvješću se posebno navodi kao kršenje ljudskih prava rasprostranjenost „prisilnog nestanka, mučenja i okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja; teški i po život opasni zatvorski uvjeti; proizvoljno uhićenje ili pritvaranje; ozbiljni problemi s neovisnošću pravosuđa; ograničenja slobode izražavanja, uključujući i za pripadnike medija, nasilje ili prijetnje nasiljem protiv novinara…“

Bogdan Syrotiuk je žrtva bezakonja vaše vlade. Njegovo uhićenje 25. travnja dogodilo se usred brojnih izvješća u međunarodnim medijima o rastućem protivljenju ratu među ukrajinskim radnicima i mladima. Očito je da politička namještaljka Syrotiuku za izdaju ima za cilj zastrašivanje protivnika rata koji vaša vlada vodi u interesu ukrajinske kapitalističke elite i njezinih imperijalističkih saveznika.

Uhićenje i kazneni progon Bogdana Syrotiuka izazvalo je ogorčeno protivljenje diljem svijeta. Progresivne i socijalističke organizacije osudile su političku namještaljku.

Međunarodna kampanja za njegovu slobodu svakim danom jača. Tisuće ljudi iz cijelog svijeta – radnici, mladi, umjetnici i akademici – potpisali su peticiju tražeći prekid političke namještaljke i trenutno puštanje Bogdana Syrotiuka iz zatvora.

Gospođo veleposlanice, tražimo da proslijedite ovo pismo i naš zahtjev za oslobađanje Bogdana Syrotiuka vašoj vladi.

Uz odgovarajuće osjećaje,

David North

Predsjednik Stranke socijalističke jednakosti

Predsjednik međunarodnog uredničkog odbora World Socialist Web Site.

Loading