Srpskohrvatski
Perspective

Biden pokreće policijsko-državnu represiju na američkim sveučilištima

Događaji proteklog tjedna označavaju političku prekretnicu. Bidenova administracija, u savezu s Republikanskom strankom predvođenom fašizmom, krenula je s kriminalizacijom političkog protivljenja genocidu u Gazi, trenutno usredotočenog na kampuse, putem masovne policijske državne mobilizacije.

Interventna policija uhićuje mirne prosvjednike na prosvjedima na koje je pozvao Židovski glas za mir u Brooklynu, New York. [AP Photo/Andres Kudacki]

Demonstracije se nastavljaju širiti po sveučilišnim kampusima diljem Sjedinjenih Država kao odgovor na eskalirajući genocid u Gazi, koji financira, naoružava i politički omogućuje Bidenova administracija.

Na pitanje novinara u ponedjeljak: „Koja je vaša poruka prosvjednicima?“, predsjednik Joe Biden je odgovorio: „Osuđujem antisemitske prosvjede.“

Optužba za „antisemitizam“ je Bidenova „velika laž“. To nema temelja u stvarnosti. Njegova primjedba u ponedjeljak uslijedila je nakon izjave u nedjelju u kojoj je osudio „prekorni i opasni“ antisemitizam, kojem „apsolutno nema mjesta na sveučilišnim kampusima ili bilo gdje u našoj zemlji“.

Pukim ponavljanjem, Bidenova administracija, zajedno s cijelim političkim establišmentom i medijima, nadaju se da će natjerati ljude da prihvate da su prosvjedi zbog genocida u Gazi potaknuti antisemitizmom.

Ovu klevetu čini još apsurdnijom činjenica da su mnogi sudionici prosvjeda, a i veliki broj uhićenih, Židovi, a vodeću ulogu u prosvjedima imaju organizacije poput Židovskog glasa za mir (JVP).

U utorak navečer policija je uhitila više od 300 članova JVP-a koji su sudjelovali u Pesah Sederu u blizini kuće senatora Chucka Schumera u Brooklynu. Židovski blagdan slavi se u spomen na oslobođenje Hebreja iz egipatskog ropstva. Prosvjednici su nosili majice na kojima je pisalo „Ne u naše ime“ i „Židovi kažu prekid vatre odmah“.

Diljem zemlje policija je upala u sveučilišne kampuse, izvršivši stotine uhićenja. Na Sveučilištu New York, policajci u opremi za razbijanje prosvjeda uhitili su više od 100 studenata i nastavnika u ponedjeljak navečer, tukući prosvjednike i koristeći pepper sprej. Na Sveučilištu Yale u ponedjeljak je uhićeno 47 studenata. Na Cal Poly Humboldt policija je upala u zgradu sveučilišta i uhitila studente. Devet studenata uhićeno je u utorak na Sveučilištu u Minnesoti.

U utorak navečer, studentski čelnici na Columbiji rekli su da su sveučilišni administratori zaprijetili da će pozvati Nacionalnu gardu da suzbije prosvjed, povećavajući izglede za ponavljanje masakra na državnom sveučilištu Kent od 4. svibnja 1970. U tom su incidentu četiri studenta Ohija ubijena od strane Nacionalne garde Ohija tijekom prosvjeda protiv Vijetnamskog rata.

Biden provodi svoje represije u savezništvu i na poticaj vodećih američkih fašista i antisemita, poput kongresnice Marjorie Taylor Greene i senatora Toma Cottona i Josha Hawleya.

U utorak su se Hawleyju i Cottonu pridružili i drugi vodeći republikanci u Senatu, uključujući Lindsey Graham i Charles Grassley, u zahtjevu da Biden ide još dalje. U pismu senatora pozdravlja se Bidenova izjava kojom se osuđuje „antisemitizam“, ali se poziva administracija da provede kazneni progon i deportacije sudionika demonstracija.

U pismu se navodi da je došlo do „izbijanja antisemitskih, proterorističkih gomila u sveučilišnim kampusima“, koje predvode „pro-Hamasovi pobunjenici“. Navodi se da su se „anti-izraelski prosvjednici, potaknuti istaknutim ljevičarima, okupili u kampusima fakulteta posljednjih dana“.

U pismu se navodi da „federalna policija mora odmah djelovati kako bi uspostavila red, procesuirati rulju koja je nasilna i prijeti židovskim studentima, poništiti vize svim stranim državljanima (kao što su studenti na razmjeni) koji su sudjelovali u promicanju terorizma, i držati odgovornima školsku administraciju.“

Ovo pismo otkriva temeljni politički sadržaj napada na sveučilišne kampuse. Daleko od toga da je odgovor na navodne antisemitske incidente nasilja, on je usmjeren na zabranu svih oblika ljevičarskog suprotstavljanja politici američkog imperijalizma.

Jezik je sam po sebi poticanje na nasilje, apelirajući na snage poput onih koji su se okupili na skupu Unite the Right u Charlottesvilleu u Virginiji 2017., koji je kulminirao ubojstvom protuprosvjednice Heather Heyer.

Policijski napad na kampuse otvoreno je odbacivanje najosnovnijih načela slobode govora. U potpunosti se ruši koncepcija „autonomije“ sveučilišta u kojoj se potiče i štiti otvorena rasprava. Akademske institucije se pretvaraju u agencije za promicanje imperijalističke ratne politike, nametnute policijskim pendrecima, uhićenjima, protjerivanjima i deportacijama.

U izvješću iz 2019., Vijeće Evrope izjavilo je da „demokracija, ljudska prava i vladavina prava ne vrijede ništa ako ustanove visokog obrazovanja, osoblje i studenti ne uživaju akademsku slobodu i institucionalnu autonomiju. Suprotno tome, ne možemo imati istinsku demokraciju ako visokoškolska i istraživačka zajednica ne bude u mogućnosti slobodno istraživati.“

Slamanje političke oporbe na sveučilišnim kampusima glavna je oštrica sustavnog nastojanja da se demontira sloboda izražavanja u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova kampanja već se širi na radna mjesta, Google je najavio otpuštanje više od 50 zaposlenika koji su prosvjedovali zbog Googleovih veza s izraelskom vladom.

Masovno slamanje koje se sada odvija u sveučilišnim kampusima neraskidivo je povezano s globalnom erupcijom američkog imperijalizma. Godine 2022. Biden je proglasio „odlučujuće desetljeće“ u kojem će Sjedinjene Američke Države „pobijediti u natjecanju za 21. stoljeće“. Biden je krenuo u izgradnju „novog svjetskog poretka“ kojim dominiraju SAD kroz vojno nasilje, s ciljem pokoravanja Rusije, Kine i Irana.

Pobjeda u „geopolitičkom natjecanju između velikih sila“ zahtijeva besprijekornu integraciju svih aspekata društva, rekao je Biden, izjavljujući: „Biden-Harrisova administracija srušila je crtu razdvajanja između unutarnje i vanjske politike.“

U razbijanjima sveučilišnih kampusa diljem zemlje, svijet je svjedok provedbe ove politike podređivanja svih aspekata društva ratnoj politici američkog imperijalizma.

Središnja uloga Bidenove administracije i Demokratske stranke u podupiranju genocida u Gazi i slamanju domaće političke oporbe jasno pokazuje potpuni bankrot politike podupiranja takozvanog „manjeg zla“. Politika rata i napada na demokratska prava ima punu potporu cjelokupnog američkog političkog establišmenta jer odražava središnje potrebe kapitalističkog sustava.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

Odgovarajući na rastuće prosvjede u kampusima i izvan njih, Joseph Kishore, kandidat Stranke socijalističke jednakosti za predsjednika na predsjedničkim izborima 2024., izjavio je na X/Twitteru u utorak:

Ova se bitka... ne može voditi samo na kampusima. Mora se proširiti na radničku klasu koja ima društvenu moć da se suprotstavi imperijalizmu i čiji su društveni interesi u sukobu s cijelim kapitalističkim sustavom.

Izborna kampanja Stranke socijalističke jednakosti poziva studente i nastavno osoblje na svakom kampusu da dođu u tvornice i na radna mjesta. Pozivamo radnike da osude napad na studente i organiziraju prosvjede kojima traže prestanak represije. Borba protiv genocida u Gazi mora se razvijati kao borba međunarodne radničke klase protiv imperijalizma i kapitalističkog sustava.

Loading