Srpskohrvatski
Perspective

Prvi svibanj 2024: Izgradite socijalistički pokret radnika i mladih za zaustavljanje Trećeg svjetskog rata, fašizma i diktature!

David North, nacionalni predsjednik Stranke socijalističke jednakosti (SAD) i predsjednik Međunarodnog uredničkog odbora World Socialist Web Sitea, napravio je video najavljujući globalni internetski skup za obilježavanje 1. svibnja 2024. WSWS objavljuje tekst te najave kao današnju Perspektivu.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

U subotu, 4. svibnja, Međunarodni odbor Četvrte Internacionale održat će online skup povodom proslave 1. svibnja. Ovogodišnji skup je od iznimne važnosti.

Bidenova administracija, podržana dvostranačkim savezom ratnih huškača pod kontrolom korporacija i u savezu sa svim glavnim imperijalističkim silama, nemilosrdno eskalira prema Trećem svjetskom ratu.

Često su u povijesti SAD-a predsjednički izbori pripremali pozornicu za rat. Woodrow Wilson kandidirao se kao mirovni kandidat 1916. i ušao je u Prvi svjetski rat samo mjesec dana nakon svoje inauguracije 1917. SAD je ušao u Drugi svjetski rat godinu dana nakon izbora 1940. godine.

John F. Kennedy, inauguriran kao predsjednik u siječnju 1961., pokrenuo je katastrofalnu invaziju u Zaljevu svinja tri mjeseca kasnije. Lyndon Johnson, „mirovni kandidat“ 1964., počeo je bombardirati Sjeverni Vijetnam u veljači 1965. i rasporedio prvih 100,000 američkih vojnika u srpnju.

Richard Nixon, koji je kao kandidat 1968. tvrdio da ima „plan za mir“, dodatno je eskalirao Vijetnamski rat 1969. i napao Kambodžu 1970. Prvi predsjednik Bush, izabran 1988., napao je Panamu 1989. i započeo pripreme za Prvi Zaljevski rat u kolovozu 1990.

Bush II, nakon što je došao na dužnost na pokradenim izborima 2000., iskoristio je 11. rujna kao izgovor za pokretanje dugo planirane invazije na Afganistan 2001. i drugog rata protiv Iraka 2003.

Budući da su izbori 2024. godine udaljeni samo šest mjeseci, ova su povijesna iskustva od neposredne važnosti.

Treći svjetski rat nije daleka mogućnost. Početne faze ovog rata već su u tijeku. To je značaj ovotjedne dvostranačke dodjele dodatnih desetaka milijardi za globalne vojne operacije protiv Rusije, Kine i Irana.

Štoviše, sada je objavljeno da je Bidenova administracija prešla još jednu „crvenu liniju“, potajno opskrbivši Kijev projektilima dugog dometa koji mogu dobro pogoditi ciljeve unutar Rusije. Nema ograničenja za eskalaciju američkog de facto rata protiv Rusije.

Uoči izbora, može se pretpostaviti da je već donesena „tajna“ odluka o raspoređivanju borbenih snaga SAD-a i NATO-a unutar Ukrajine. Pitanje je samo hoće li izravna intervencija SAD-a u ratu s američkim i NATO trupama, zrakoplovima i ratnim brodovima započeti prije ili nakon izbora u studenom.

Nedvojbeni znak priprema za svjetski rat je nasilna reakcija federalnih, državnih i lokalnih vlasti na prosvjede studenata protiv genocida, koristeći lažnu tvrdnju o „antisemitizmu“ na kampusima. To je samo prva faza masovne vladine represije usmjerene protiv cijele domaće antiratne opozicije. Rat u inozemstvu znači rat kod kuće.

Golema opasnost od katastrofalne eskalacije svjetskog rata, koji bi neizbježno doveo do uporabe nuklearnog oružja, zahtijeva ozbiljnu i dalekovidnu političku strategiju.

Predsjednička kampanja kandidata Stranke socijalističke jednakosti, Josepha Kishorea, usredotočena je na izgradnju snažnog političkog pokreta radničke klase unutar Sjedinjenih Američkih Država i na međunarodnoj razini protiv imperijalističkog rata. Suprotstavljanje svjetskom ratu je nužno borba protiv svjetskog kapitalizma.

Pozivi na demokratske i republikanske ratne huškače – ili imperijalističke vlade u Evropi – neće ništa postići.

Na nadolazećem skupu 4. svibnja, govornici iz Međunarodnog odbora iz cijelog svijeta će unaprijediti strategiju i program za izgradnju globalnog pokreta protiv rata.

Obavezno prisustvujte. Registrirajte se danas!

Loading