Srpskohrvatski

Američka mornarica je uništila plinovod Sjeverni tok, kaže novinar Seymour Hersh, dobitnik Pulitzerove nagrade

Uništavanje plinovoda Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke bio je teroristički napad koji je izvela američka mornarica, u misiji planiranoj prije ruske invazije na Ukrajinu, navodi se u izvješću dobitnika Pulitzerove nagrade Seymoura Hersha objavljenom u srijedu.

Dana 26. rujna serija eksplozija uništila je plinovode Sjeverni tok 1 i 2, kojima se plin transportirao iz Rusije u Njemačku. Iako nitko nije javno priznao odgovornost, američki dužnosnici izrazili su zadovoljstvo zbog uništenja plinovoda.

Promotivna fotografija koju je objavila američka mornarica za "istraživačku" operaciju tijekom vježbe BALTOPS 22, za koju Hersh tvrdi da je korištena za postavljanje eksploziva na plinovode Sjevernog toka. [Photo: US Navy]

Seymour Hersh jedan je od vodećih svjetskih istraživačkih novinara koji je razotkrio masakr u My Laiju tijekom Vijetnamskog rata. Također je pridonio otkrivanju skandala Watergate i zlostavljanja zatvorenika u Abu Ghraibu. Iako Hersh, kao i obično, ne javlja svoje izvore, a njegove optužbe se ne mogu neovisno provjeriti, njegovo izvješćivanje je u prošlosti uvijek iznova potvrđivano.

Hersh tvrdi da:

Prošlog lipnja mornarički ronioci, djelujući pod okriljem naširoko oglašene NATO vježbe sredinom ljeta poznate kao BALTOPS 22, postavili su eksploziv na daljinsko aktiviranje koji je tri mjeseca kasnije uništio tri od četiri plinovoda Sjevernog toka, prema izvoru s izravnim znanjem o operativnom planiranju.

Teroristički napad na plinovode Sjeverni tok 1 i 2 uništio je civilnu infrastrukturu čija se vrijednost procjenjuje na preko 20 milijardi dolara. To je rezultiralo najvećim pojedinačnim izlijevanjem plina u povijesti čovječanstva, ispuštanjem ekvivalenta 14,6 milijuna tona CO2, s velikim utjecajem na klimu. Napad je pridonio skoku cijena energije u Evropi i cijelom svijetu.

U svjedočenju pred Kongresom u siječnju, Victoria Nuland je rekla: „Mislim da je administracija vrlo zadovoljna što zna da je Sjeverni tok 2 sada, kao što volite reći, komad metala na dnu mora.“

Ove izjave snažno sugeriraju da su SAD i njegovi saveznici pozitivno gledali na napad. Također su učinili vjerojatnim da je napad režirao Washington preko posrednika, poput ukrajinskih specijalnih snaga.

Međutim, prema Hershu, napad nisu samo planirale Sjedinjene Američke Države, već ga je aktivno provodila američka mornarica. Ako je ovo istina, ono što se dogodilo bio je zapanjujuće bezobziran napad na Njemačku, NATO saveznika SAD-a. Sjedinjene Američke Države borile su se protiv Njemačke u dva svjetska rata, u kojima su poginule stotine tisuća američkih vojnika. Godine 1917. Sjedinjene Američke Države nominalno su ušle u Prvi svjetski rat kao odgovor na njemačku politiku neselektivnog potapanja američkih civilnih brodova pomoću podmornica.

Hersh je u svom izvješću objasnio ekonomski značaj plinovoda Sjeverni tok:

Od svojih najranijih dana, Washington i njegovi proturuski NATO partneri su Sjeverni tok 1 vidjeli kao prijetnju zapadnoj dominaciji...

Izravna ruta, koja je zaobilazila bilo kakvu potrebu za tranzitom kroz Ukrajinu, bila je blagodat za njemačko gospodarstvo, koje je uživalo u izobilju jeftinog ruskog prirodnog plina – dovoljno za rad svojih tvornica i grijanje domova, omogućujući njemačkim distributerima da prodaju višak plina, uz profit, diljem Zapadne Evrope...

Američki politički strahovi bili su stvarni: [Ruski predsjednik] Putin bi sada imao dodatni i prijeko potreban glavni izvor prihoda, a Njemačka i ostatak zapadne Evrope postali bi ovisni o jeftinom prirodnom plinu koji isporučuje Rusija – dok bi se smanjivala evropska ovisnost u Americi…

Sve dok je Evropa bila ovisna o plinovodima za jeftini prirodni plin, Washington se bojao da će zemlje poput Njemačke nevoljko opskrbljivati ​​Ukrajinu novcem i oružjem potrebnim da porazi Rusiju.

Hersh ne primjećuje da je nakon prekida evropskog uvoza prirodnog plina iz Rusije, SAD masovno povećao svoj izvoz prirodnog plina u Evropu, što je dovelo do rekordnih profita za američke energetske tvrtke.

Kao što je jedan evropski dužnosnik rekao za Politico, „Činjenica je, ako na to trezveno gledate, da je zemlja koja najviše profitira od ovog rata SAD jer prodaju više plina i po višim cijenama, i zato što prodaju više oružja.“

Hersh izvještava da su planovi za američki napad na Sjeverni tok 2 već bili u izradi prije ruske invazije na Ukrajinu. Piše:

U prosincu 2021., dva mjeseca prije nego što su prvi ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, [Savjetnik za nacionalnu sigurnost] Jake Sullivan sazvao je sastanak novoosnovane radne skupine – ljudi iz Združenog stožera, CIA-e, State Department i Ministarstva financija – i zatražio preporuke o tome kako odgovoriti na Putinovu nadolazeću invaziju.

Hersh tvrdi da je Sullivan predložio „plan za uništenje“ i da je „ispunjavao želje predsjednika“.

Opisujući razmišljanje među ratnim planerima, Hersh piše: „Ovo nisu dječje stvari“, rekao je izvor. Ako se napad može pratiti do Sjedinjenih Američkih Država, „to je ratni čin.“

Dana 7. veljače, uoči invazije, američki predsjednik Joe Biden javno je izjavio: „Ako Rusija izvrši invaziju... više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo tome stati na kraj.“

Prema Hershu, Bidenove izjave šokirale su planere operacije.

Nekoliko onih koji su bili uključeni u planiranje misije bili su užasnuti onim što su smatrali neizravnim upućivanjem na napad...

„Bilo je to kao da smo stavili atomsku bombu u Tokijo i rekli Japancima da ćemo je detonirati“, rekao je izvor. „Plan je bio da se opcije izvrše nakon invazije i da se ne reklamiraju javno. Biden to jednostavno nije shvatio ili je ignorirao.“

Američka mornarica bi, prema Hershu, postavila eksploziv tijekom vojne vježbe BALTOPS 22, u kojoj su sudjelovali deseci ratnih brodova i tisuće ljudi. Američka mornarica objavila je priopćenje za medije u vezi s operacijama dubokog ronjenja tijekom vježbe, uključujući sliku ronioca.

Iako su eksplozivi postavljeni tijekom vježbe, prema Hershu, Bijela kuća je na kraju odlučila da neće odmah aktivirati eksplozije, već je umjesto toga dopustila da se daljinski detoniraju u rujnu.

Hershovo izvješće uključivalo je opovrgnuća iz Bijele kuće, koja je kao odgovor na njegovo izvješće izjavila: „Ovo je lažna i potpuna izmišljotina“, kao i Središnje obavještajne agencije, koja je izjavila: „Ova je tvrdnja potpuno lažna“.

Zviždač Edward Snowden, koji je podijelio članak na Twitteru, odgovorio je na demantije iz Bijele kuće: „Možete li se sjetiti bilo kojeg primjera iz povijesti tajne operacije za koju je Bijela kuća bila odgovorna, ali je to oštro demantirala? Osim toga, znate za onaj mali 'masovni nadzor' zajebanciju.“ Snowden je mislio na ilegalni NSA program masovnog nadzora stvoren nakon terorističkih napada 11. rujna, koji je javno razotkrio 2013. godine.

U međuvremenu, cijeli američki mediji tretiraju napad kao da se radi o neriješenoj misteriji, unatoč izjavama dužnosnika SAD-a i NATO-a koji otvoreno pozdravljaju bombaške napade. Nastavljajući šutnju, New York Times, Washington Post i Wall Street Journal nisu izvijestili o Hershovom članku, pa čak ni o demantiju Bijele kuće.

Loading