Tysklands Sozialistische Gleichheitspartei tillatt å stille i Europa-valgene

Den føderale tyske valgkomitéen tillot fredag Sozialistische Gleichheitspartei (SGP), Tysklands Socialist Equality Party, å stille i Europa-valgene. Komitéen bekreftet at SGP hadde sendt inn alle nødvendige dokumenter og godt over 4 000 bekreftede underskrifter fra registrerte velgere, og sikret dermed partiets deltakelse i valget. I tillegg til SGP står 34 andre partier på stemmeseddelen. Ti partier som hadde meldt inn deres valgforslag ble ikke godkjent.

SGP-styreleder Christoph Vandreier på møtet i Den føderale valgkomitéen 29. mars 2024. [Photo: Phoenix Livestream]

«Vår tillatelse til å stille i valget er av stor betydning,» sa SGP-styreleder og lederkandidat Christoph Vandreier etter møtet. «SGP er det eneste partiet som motsetter seg genocidet i Gaza, den vanvittige krigspolitikken og den forverrende sosiale ødeleggelsen, og slåss for et sosialistisk perspektiv. Vi vil nå bruke valgkampen til å bygge en kraftfull bevegelse mot krig og kapitalisme.»

Prosedyren for tillatelse til å stille i valget er dypt udemokratisk. Flertallet av medlemmene i Den føderale valgkomitéen er representanter for de etablerte partiene (inkludert det høyreekstreme Alternative für Deutschland, AfD), som bestemmer om deres politiske motstandere og rivaler kan stille i et valg der de selv deltar.

Juridisk er det kun de formelle kravene som skal granskes. De byråkratiske hindringene er høye, og kontrollene er «strenge», som den føderale valgkommissæren uttrykte det. Alle partier må melde inn nøyaktig informasjon om møtet der deres kandidater ble valgt, sende inn vedtekter, program, samtykkeerklæring og valgbarhetsbevis for hver enkelt kandidat, så vel som bevis for det demokratiske valget av partiets eksekutivkomité, der medlemmene må signere og alt må leveres innen tidsfristen. Mange partier, også de etablerte, fikk se noen av deres kandidater ikke bli tillatt om enn deres valgforslag ble godkjent.

Hindringene for ikke-etablerte partier er spesielt høye. For dette valget måtte de enten sende inn opptil 2 000 underskrifter per føderal delstat, eller 4 000 for ei felles liste for alle føderale delstater.

Hver person som besørget en signatur måtte oppgi fullt navn, adresse og fødselsdato, og hver signatur ble deretter individuelt kontrollert av det lokale valgkontoret. Valgfunksjonærene sjekker også om underskriveren faktisk har stemmerett og ikke allerede har signert for et annet parti. Alle signaturer, sammen med de originale attestene, må deretter sendes inn til den føderale valgkommissæren for ytterligere verifisering.

Vandreier uttalte seg sterkt mot denne udemokratiske praksisen på møtet i Den føderale valgkomitéen. Han sa:

I lys av den enorme motstanden mot genocidet i Gaza, krigspolitikken mot Russland og den sosiale ødeleggelsen, som støttes av alle partiene i Forbundsdagen [parlamentet], er det en skjevhet å holde alle som er imot dette utenfor stemmeseddelen. Derfor det er desto viktigere at vi oppfyller alle kravene og stiller i de europeiske valgene.

Mens Vandreier sa dette, ble hans mikrofon slått av slik at det ikke kunne høres under den direktekringkastede sendingen. «Jeg tror ikke vi driver en valgkamp her,» sa den føderale valgkommissæren dr. Ruth Brand, i et forsøk på å rettferdiggjøre kneblingen av Vandreiers kritikk av den udemokratiske prosedyren. De offisielle representantene for andre venstreorienterte partier ble også forhindret fra å kommentere saksgangen.

Denne udemokratiske prosedyren understreker viktigheten av SGPs deltakelse i valget, der partiet resolutt motsetter seg angrepene på grunnleggende demokratiske rettigheter og faren for fascisme. Partiet advarer i sin valguttalelse for at styringsklassen viderefører dens fascistiske tradisjoner ved å sende tyske stridsvogner mot Russland, normaliserer genocid som statspolitikk og bevæpner Bundeswehr (de væpnede styrker) i en grad ikke sett siden Hitler. Valguttalelsen erklærer:

For å undertrykke den voksende motstanden mot denne forhatte politikken, ifører koalisjonsregjeringen seg fascismens møllspiste drakt. Den oppildner til hat mot flyktninger og immigranter og avskaffer grunnleggende demokratiske rettigheter. Det høyreekstreme partiet Alternative für Deutchland (AfD) blir kurtisert og høyreekstreme terrornettverk i politiet og de hemmelige tjenestene og innenfor hæren skjermes av de høyeste myndighetene.

Men den giftige nasjonalismen til makthaverne motvirkes av en mektig internasjonal bevegelse. Millioner av mennesker over hele verden har de siste ukene demonstrert mot genocidet i Gaza, til tross for propagandaen fra politikerne og media, og har antydet hvor sterk og globalt forbundet arbeiderklassen er i dag. Denne bevegelsen må utvides og bevæpnes med et sosialistisk perspektiv.

Loading