Perspective

Covid-19-dødstall i USA på vei mot 1 million

Kl. 17:00 i dag kimer kirkeklokkene i Den amerikanske nasjonalkatedralen – US National Cathedral – med 900 slag, for å markere de 900 000 amerikanske Covid-19-døde.

Det har gått bare 55 dager – under to måneder – siden klokkene kimte for å minnes 800 000 døde.

Med den daglige dødsraten nå på 2 700 vil USA om 37 dager kunne registrerer én million døde.

Denne milepælen, en smertes kilde for de millioner som har mistet deres venner og kjære, blir i media møtt med likegyldighet.

Da USA i mai 2020 nådde 100 000 Covid-19-dødsfall viet New York Times hele avisas forside til ei liste over de døde. Men med dødstallet ni ganger høyere publiserte Times bare en liten tekst nederst på forsiden, med tittelen «900 000 døde, men mange amerikanere går videre» – « ..., but Many Americans Move On».

Ei kvinne passerer et gjerde utenfor gravlunden Brooklyns Green-Wood Cemetery utsmykket med hyllester til Covid-19-ofre. [Foto: AP Photo/Mark Lennihan]

Vilken ubeskrivelig følelsesløshet. Hva betyr det å «gå videre»? Dette er en frase som kan brukes når man beskriver en beslutning om å bytte jobb. De døde kan ikke «gå videre». Og for de etterlatte som må takle et familiemedlems eller en venns bortgang, lever de med tapsopplevelsen for resten av livet, og desto mer når dødsfallet var brått og uventet, med liten eller ingen tid til forberedelse eller å kunne ta farvel. Ytterligere tyngde for tragediens byrde på overlevendes varige sorg er at utallige tusener døde aleine, på intensivavdelinger, uten trøst fra deres kjære.

Når Times snakker om å «gå videre», er det ikke de sorgrammede individene avisa refererer til. Times-redaktørene beskriver kapitalistklassen, som den taler for.

Hva «gå videre» betyr for regjeringens beslutningstakere, finans- og selskapseliten og deres medieapologeter, er å opptre som om pandemien er over. Føderale og delstatlige myndigheter avslutter restriksjoner for spredning av sykdommen. Samtidig tar det ikke lang tid før dødstallet passerer én million.

Med normaliseringen av død blir rapporteringen om den kuttet i en massiv tildekking. Delstatene, den ene etter den andre, reduserer hyppigheten av rapportering av infeksjonstilfeller og dødsfall, stenger deres Covid-19-dashbord og eliminerer kontaktsporingsprogrammer. Tidligere denne måneden avsluttet helsedepartementet – US Department of Health and Human Services (HHS) – deres daglige rapportering av parametre for sykehusdødsfall, som del av en internasjonal bestrebelse for å avslutte rapporteringen av antall infeksjonstilfeller og dødsfall.

Den tiltakende bestrebelsen for å dekke over pandemien og «gå videre» sammenfaller med den stadig mer uhyrlige realiteten som konfronterer det amerikanske samfunnet.

Hver ukedag i forrige uke døde mer enn 3 000 mennesker av Covid-19 i Amerika, ifølge BNO. Svimlende 18 578 personer mistet livet bare den siste uka.

Mer enn 60 000 amerikanere døde av Covid-19 i januar. Det var den dødeligste måneden siden februar 2021, da tallene på fullvaksinerte personer var ensifrede. Dersom den nåværende dødsraten fortsetter vil februar måned bli enda verre enn januar, som vil gjøre måneden til den tredje verste så langt under pandemien.

Siden pandemien startet har én av 366 amerikanere mistet livet til Covid-19, derav én av hver 31 amerikanere over 85 år. I pandemiens første år, 2020, døde 351 000 amerikanere. I 2021 døde ytterligere 475 000. Så langt i år har mer enn 75 000 omkommet. Dersom januars dødsrate fortsetter gjennom resten av 2022, vil omfanget av død i det tredje pandemiåret bli det høyeste så langt, med 720 000.

Det er nesten umulig å kommunisere omfanget av død som allerede har funnet sted. Det amerikanske Covid-19-dødstallet er et sted mellom fire og seks ganger større enn antallet drepte i atombombangrepene på Hiroshima og Nagasaki. Det tilsvarer anslagsvis hele befolkningen i delstaten Delaware, og er større enn befolkningen i hver av byene Detroit, Washington D.C., Las Vegas eller Seattle.

Antallet Covid-19-døde er større, med et betydelig antall, enn totaltallet av kampdøde i hver eneste krig USA noen gang har utkjempet.

Men selv de offisielle tallene er en massiv underestimering av det faktisk tapet av liv forårsaket av pandemien, og Economist anslår det reelle antallet overtallige dødsfall i Amerika til 1,2 millioner.

Blant de døde er 1 244 barn, med et gjennomsnitt på syv barn som nå dør hver dag, ifølge tall fra [den føderale folkehelseetaten] Centers for Disease Control and Prevention.

Antallet døde klarer imidlertid ikke fange opp den massive innvirkningen av pandemien på det amerikanske samfunnet. Dr. Charles Nelson, medforfatter av en studie publisert i oktober i fjor om «Covid-foreldreløse», fortalte i forrige uke Newsweek at antallet barn som har mistet en forelder eller en primær omsorgsperson på grunn av Covid-19 nå har passert 200 000. Traumenivået som har blitt påført en hel generasjon er ukalkulerbart.

Studien bemerket: «Barns liv endres permanent ved tap av ei mor, en far eller en besteforelder som sørget for deres hjem, grunnleggende behov og omsorg. Tap av en forelder er blant de negative barndomsopplevelsene (ACE-er) knyttet til psykiske helseproblemer.»

«Alle av oss – spesielt våre barn – vil føle den alvorlige umiddelbare og langsiktige innvirkningen av dette problemet i generasjoner framover,» konkluderte studien.

Ved siden av det stigende dødstallet lider nå millioner av amerikanere av Long Covid, som inkluderer ei rekke svekkende symptomer som kan påvirke nesten alle deler av kroppen, inkludert hjernen, hjertet, lungene og andre vitale organer.

Mens media og det politiske etablissementet forsøker å dekke over det stigende dødstallet og nekter å iverksette noen seriøs respons for å stoppe pandemien uler de for krig med Russland og Kina. Etter å ha drept over 900 000 amerikanere er de engasjert i hensynsløse provokasjoner som truer med å eskalere til en atomkonflikt som kan ødelegge sivilisasjonen.

New York Times proklamerte søndag heseblesende i avisas hovedartikkel, som også NBC Nightly-nyhetene i deres hovedsegment, at 50 000 sivile ville dø i en russisk invasjon av Ukraina, og ignorerte glatt det faktum at mer enn samme antall amerikanere døde av en forebyggbar sykdom måneden før.

Styringsklassen har ingen intensjon om å få slutt på pandemien. Verdens 10 rikeste menn har doblet deres samlede formue de to siste årene. Børsindeksen S&P 500 har økt med mer enn 40 prosent, og enhver form for finansiell og fast eiendom har steget i verdi.

Den internasjonale arbeiderklassen er den sosiale kraften som kan og må stoppe pandemien. På verdensbasis går arbeidere stadig mer bevisst inn i kamp med det som mål. Over hele USA og Europa har lærere og skoleelever/studenter gjennomført dusinvis av streiker og walkout-protester med krav om en overgang til fjernundervisning. I Tyskland har over 100 000 skoleelever, foreldre og arbeidere signert et opprop som motsetter seg regjeringens hensynsløse retningslinjer for gjenåpning av skoler.

Denne voksende arbeiderklassebevegelsen må bli bevæpnet med både en vitenskapelig og politisk forståelse av pandemien. De unødvendige dødsfallene til mer enn 900 000 amerikanere utgjør en massiv sosial forbrytelse som må etterforskes og omhyggelig dokumenteres. I november i fjor initerte World Socialist Web Site Globale Arbeideres Granskning av Covid-19-pandemien – Global Workers’ Inquest into the COVID-19 Pandemic – for å utføre denne etterforskningen og avdekke sannheten om hvem som har ansvaret for pandemien.

Pandemien har avslørt amerikansk kapitalismes sanne karakter for massene av mennesker: En sosial orden viet finansoligarkiets selviske berikelse, like likegyldig overfor arbeiderklassens skjebne i USA, som i hele verden.

Det er en grusom lærdom, men én man må ta innover seg. Kapitalisme er fundamentalt uforenlig med det moderne samfunnets behov. Kampen for å få slutt på pandemien er uatskillelig fra kampen for å avskaffe denne sosiale ordenen, og erstatte den med sosialisme.

Loading